top of page

Hit Şarkı Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2019

Bu konu başlığının yanıtını vermek çoğu besteci, prodüktör ve yapımcı için zor yada uzun bir tanımlama gerektirir. Edindiğim tecrübeler ve araştırmalarımdan yola çıkarak tanımlamanın mümkün olduğu başlıkları "Hit Şarkı Nasıl Yapılır? " sorusunun ana noktaları ile size bu yazıda sunuyorum.

Genel olarak, müzisyenler, kitlelere ulaşan Trend akımda müzik yapmak istemiyorlar. Ancak yaptıklarında, bir sonraki hit şarkıyı yaratma ihtimalini arttırmanın bir yolunu kazanmış olacaklar. " Mevcut hitleri analiz edin ve aynı eğilimleri müziğinize uygulayın." bu söylem çoğu müzik prodüktörünün ilerleme aşamasındaki müzik üreticilerine söylediği bir sözdür.

Olur da "müziğimin analizini düzgün yapmak çok zaman alıyor" derseniz tüm şarkıları analiz eden ve sizin için farklı raporlara indiren Hit Songs Deconstructed adında kesinlikle kontrol etmeye değer harika bir servis var.


Şarkı Yapımı ve Aranje


2018'de çıkan birçok şarkı, müzikte bir süredir popüler olan aynı düzenle kurallarından bazılarını takip ediyordu. Kısacası, bir şarkının düzenlenmesi “hızlı tüketim” kültürümüzü tatmin ediyor. Örneğin, birçok modern hit şarkı , yalnızca 3 dakika ila 3:30 uzunluğunda olma eğilimindedir. Tabii ki, bu “radyo müziği anlayışı”ndan kalma olabilir, ama bugün hala geçerli. Sınırsız, dikkat dağıtıcı seçimler çağında hızlı hareket ediyoruz. Bunun daha fazla kanıtı şu şekildedir: Şarkı formuna (şarkı içerisindeki bölümlere) göz atın: Siz şarkının daha ilk 15 saniyesinden (intro) müziğin sizi yakalayıp yakalayamayacağını belirliyorsunuz. Ve introdan sonra çoğu durumda ilk "Chorus"(nakarat) bölümünü duyuyorsunuz. Çünkü günümüzde bir dinleyiciyi şarkıya bağlamak için fazla zaman yok; bu kadar çok müzik eşliğinde, şarkının beğenilip beğenilmediğini bilmemiz gerekli. Bir şarkı, introdan sonra bir chrous yerine bir verse ile başlarsa, ilk chrous'un her zaman 60 saniye içinde geleceğini fark edeceksiniz .


Bu konuya başka bir çerçeveden bakıcak olursak, sosyal medya bağımlı yaşam tarzımız üzerine suçlayabileceğimiz önemli bir nokta var. Dikkat alanlarımız her zamankinden daha kısa ve daha eleştirel olmaktadır. Bu müzik için ne anlama gelir? Bu, dinleyicilerinize sıkılmalarını önlemek için çok sık yeni bir materyal vermek zorunda olduğunuz anlamına gelir! Örneğin, her dört vuruşta (4/4'lük bölünmeli bir şarkı için) bir şeyleri değiştirmek bir şey eklemek- kaldırmak, (melodi / kanal değişikliği, ilave, uyum yaratmak vs.) İyi bir kuraldır. Bu, şarkı içeriğini ilginç tutmaya yardımcı olur. Sonrasında sizi şarkı içerisinde büyük bir değişiklik yaratmak zorunda bırakmaz. Bahsi geçen değişiklikler sadece bir şarkının enerjisini ve hareketini kuvvetlendiren bir kontrol gücü sağlamaktadır.


Çoğu zaman, özellikle hip-hop gibi tarzlarda, sanatçılar 16-bar verse ve 8-bar chorus yapısına alışkındır. Ama bu da değişmektedir, bir müziği iyi müzik yapan çoğu hareket, genellikle 12 barlık verse ("pop" müzik için chorus da dahil) ve 8 barlık chorus'a sahiptir. Son chorus ve outro'dan (final) önce genellikle 8 barlık bir ara melodi ya da drop olarak adlandıran bölüm

kullanılmaktadır.


Sesler, Ruh Halleri ve Etkileşim


2017, pop müziğin en yaygın türü olarak hip-hop'un ana akım bilincin üstlendiği ilk resmi yıl oldu. Böylece, özellikle hip-hop alt türü olan Trap müziğinin farkedilebilir türden listelerin ve akışların yükselişini görmekteyiz. Trend dediğimiz bu ses yapısı fenomenleri 2014-2017 süreci için Deep House olarak yerini almaktaydı. Modern Trap müziğinin sesleri öne çıkan alt bas enstrümanları (yoğun şekilde işlenen Roland TR-808 bas davulları gibi) “Bando” tarzı senkronize hareketlere sahip bir yavaş tempo yapısıdır; ancak “çift zamanlı” (double time) olarak oluşturulur (yani 70 bpm hissi için 140 bpm'de kaydedilir). Genellikle 8'lik notlar 32 ile senkoplu 64'lük süslemeler barındırır. Bu işlemelerle yoğun ama etkileyici küçük melodiler oluşturulur.


Spotify Top 50'ye veya Billboard listelerine bir bakın ve müziğin çoğunluğunun (“Hip-Hop” olmayan tarzların bile) trap davullarının etkilerinin bulunduğunu fark edeceksiniz.

Fakat 2017 ve 2018'de çok etkili diğer sesler de görüldü (yani Reggae / Dancehall) ve Latin müziği. Geçen yılın en büyük şarkılarından bazıları Trap, Reggae ve / veya Latin müziğinden büyük ölçüde etkilendi.


Ayrıca düzenleme konusunda bazı popüler seçimler de var. Modern hitlerde kullanılan en popüler seslerden bazıları elektronik davullar: snare, clap , kick, melodik synth ve bass synth gibi sesler içerir. Tabii ki, piyano ve gitar gibi ana unsurlar, üreticiler ve sanatçılar için her zaman popüler seçimlerdir.


Dinleyicilerin favori ruh hallerine gelince, çoğu pop müziğin belirli anahtarlardan oluştuğu yapılar artık eskide kaldı. Günümüzde durum böyle değil, pek çok popüler müzik, F minor olmak üzere çeşitli tonlarla yazılmıştır.


Hepsini Bir Araya Getirmek


Tüm hepsi bu yazdıklarımla sınırlı kalmayacak tabiiki. Oluşturduğunuz her şarkıya yukarıda bahsedilen her şeyi dahil etmek zorunda değilsiniz. Bunları bilmek, herkesin uyguladığı şeyleri uygulamak: aynı zamanda sizi kalıba almak ya da müziğinizi formüle etmek demek değildir. Fakat müziğin nerede olduğunu ve müziğin nereye gittiğini bilmek vizyonunuz açısından faydalıdır, böylece sizin için uygun olanı kendi tarzınıza dahil edebilirsiniz. Müziğiniz hala sizin müziğiniz olmalı (özgün müzik) ve sizin için doğru olmalı. Bununla birlikte, yukarıdaki eğilimleri kabul ederek, güncel ve farklı kalmayı başarabilirsiniz; hatta genel başarı şansınızı artırabilirsiniz.


Detaylarıyla Şarkı ve Söz Yazımı


Bir Tema Seçin


İnsanların şarkınıza bağlanabilmesi için evrensel temalara ve duygulara dokunun. Aşık olmak, mükemmel bir gün hissi, zenginlik, para, cinsellik, ihanet, kayıp ve umut gibi birçok seçenek var. Şarkınızın teması, şarkı sözlerinin ve sesinizin uyumu ile sizi yönlendirecektir. Bunlar duygularla aynı hizada olmalı ve temanızla ilişkili kelimeleri kullanmalıdır.


Aklınıza Gelen Sözleri Taslağa Yazın


Zamansız şarkı sözleri, önemli bir süre geçtikten sonra bile dinleyiciye yine de zevk verecektir. Bu tür şarkı sözleri aynı zamanda genel olarak geniş bir kitleye sahiptir ve bu da birçok farklı yaş grubundaki genel popülaritenizi arttırır. Sözleriniz akılda kalmazsa, asla bir hit şarkı sözü yazarı olarak tanınmazsınız. Şiir, sanat (müzelerdeki sergiler gibi) ve doğal dünyadan lirik ilhamlar alın.


Sözleri Hece Gruplarına Ayırın


Alternatif olarak, şarkınızı dijital olarak yapmaya karar vermişseniz DAW'nızda bunu yapabilirsiniz. Sözlerini hecelere bölerek, her hecenin bir nota aldığından emin olabilirsiniz. Genel olarak, sözlerin her hecesine bir ton atanacaktır ("nota" olarak da bilinir). Bazı durumlarda, birkaç hecede tek bir ton korunabilir veya tek heceye göre on altılık notalar gibi bir ton sesine bölünebilir. Birçok hece veya atım için tek bir tonu sürdürmeyi planladığınızda bile, sözleri hecelere bölmek şarkının ritmini izlemenize yardımcı olacaktır.


Sözleri Basit Tutmak


Sözlerinizin çok basit olmasını istemeseniz de, söyleyecek çok şeyiniz varsa sorun değil. Uzun cümleler kullanarak şarkı yazmaya çalışmayın, sadece aklınızdaki hikayeyi en basit şekilde anlatmaya odaklanın. Ayrıca, en tanınmış şarkıların bazılarının çok az sözleri vardır; Hatta bazıları belli satırları tekrar ediyorlar. Buna bakmanın başka bir yolu, sadece küçük, merkezi bir tema yazıp üzerine inşa edebilmenizdir. Örneğin, yazım aşamasında ilk aşama olarak nakaratı (şarkının en çekici kısmı) yazmayı deneyebilirsiniz. Nakaratı yaratmak verse için destekleyici sözler hazırlamanızı kolaylaştırabilir.

Kafiye yapmak


Kafiye yapmak, şarkı yazarlığında yaygın bir uygulamadır, ancak her zaman gerekli değildir. Yeni başlayanlar için, sadece şarkı sözleri yazmaya başladığınızda kafiyeye odaklanmayın, sadece kafanızda olanları yazın. Çoğu zaman, şarkı sözlerinde daha iyi olurken, kafiye doğal olarak gelecektir. Ancak bildiğiniz gibi, bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyorsanız, kullanmanız gereken farklı kafiye şemaları var (rap gibi bazı türler kafiyeli yoğun). Yaygın kafiye planları, alternatif kafiyeli (ABAB, CDCD, EFEF, vb.), Kapalı kafiyeli (ABBA, CDDC, vb.), Çift kafiyeli kafesi (AABB, CCDD, EEFF vb.) Veya mono kafiyeli (AAAA - her satıra aynı cümle ile biter) içerir.


İçgüdülerinize Güvenin


Hit müzikteki pek çok eğilim analiz edilebilse de, hiçbir besteci ya da araştırmacı her seferinde nasıl hit yazılacağını kolay bulamaz. Güçlü duygular genellikle güçlü mesajları dinleyicilere iletir, bu nedenle duygularınızı, hit yazmak için bir rehber olarak kullanmak faydalı olabilir. Şarkınızda değişiklik yapmadan önce taslaklar kaydedin. Bazı ilaveler bir şarkıyı daha da kötüleştirebilir, bu durumda şarkıyı önceki bir sürüme geri almak isteyebilirsiniz ve böyle bir durumda geri almaktan kaçınmayın!


Geçmişten şarkılarla kendinize ilham verin


Yeniden amaçlı temalar ve riffler, eski müziklerden esinlenmektedir. Bunlara kendi dönüşünüzü koyun ve kendi melodinize dahil edin. En sevdiğiniz eskilerden veya klasiklerden ilham alın. Onlardan kendi şarkınızı yaratarak, geçmişin unutulmuş parçalarını canlandırın. Bilinen bir şarkı melodisini şarkını güçlendirmek hatta vurgulamak için kullanmak, intihal olarak yorumlanabilir ve yasal sorunlara neden olabilir. Farklı ilham yollarını keşfedin. Başka bir sanatçıyla işbirliği yapmanın sizi en iyi işi yapmaya zorladığını görebilirsiniz.


Esnek olun


Kuralları çok katı bir şekilde takip etmeye çalışmak yaratıcılığınızı yavaşlayıp kısırlaştırabilir. Ayrıca sesinizi çok sert veya akışkanlıktan yoksun tutabilir. Şarkınız için fikirler beyin fırtınası yaparken, yeni şeyler denemeye istekli olun. Beklenmeyen bir lirik veya seslerin kombinasyonunun size ne zaman varacağını asla bilemezsiniz. Müzik kararsız olabildiğinden, fikir almak için fiziksel bir not defteri tutmak ya da kafanızda çıkan fikirler için telefonunuzda müzik notalarını yazmak ve kaydetmek isteyebilirsiniz.


Kalıcı olun


Altın için madencilik yaparken, ana kaynağı bulmak uzun zaman alabilir. Aynı şekilde, güçlü şarkı sözleri bile bir isabete çarpmadan önce birçok şarkı yazar gibi mümkün olduğu kadar sık ​​şarkı yazarak pratik yaparak şarkı yazma yeteneklerinizi geliştirin.


Farklı Bir Yorumla Şarkı Sözlerini Yazmak


Şarkı sözlerini yazmaya başlamanın birkaç yolu vardır, bunlardan biri birkaç fikri not almak ve sonra hepsini bir araya getirmeye çalışmaktır. Gerçek şu ki, bir şarkı yazmaya başladığınızda, bir dizi fikrin size acele gelmesi muhtemeldir. İyi bir uygulama, hepsini bir yere yazmak ve daha sonra hangisinin sözlerin hazırlanmasında araştırılmaya değer olduğunu incelemektir.

Efsanevi David Bowie, bir şarkı sözü yazarken, bir keresinde şöyle demiştir “Bir tür hikaye içerik listesi yaratan birkaç farklı konuyu tanımlayan bir veya iki paragraf yazıyorsunuz, sanırım cümleleri dört veya beş kelimelik bölümlere ayırıyor; Karıştırın ve tekrar bağlayın. Bunun gibi oldukça ilginç fikir kombinasyonları alabilirsiniz. Onları olduğu gibi kullanabilir veya kontrolü kaybetmeme ihtiyacı duyuyorsanız, bu fikirlerden uzaklaşın ve tamamen yeni bölümler yazın."


Bir şarkının adı genellikle bir şarkının kanca / punchline veya chorus'unu oluşturur ve şarkının ana konusu da olabilir (veya bununla ilişkili olabilir). İyi bir başlık seçmek, lirik yazma sürecinin kritik bir parçasıdır, çünkü şarkının ne hakkında olduğunu çok az kelimeyle belirtmeli, böylece dinleyicinin hayal gücünü yakalamalıdır.

Olanaklar sınırsız olsa da, ünvanın da unutulmaz ve akılda kalıcı olması gerekiyor. En sevdiğiniz şarkıların bazılarını düşünürseniz, bir miktar merak seviyesini yükseltirken başlıkların genellikle kısa ve hoş olduğunu fark edeceksiniz.

Bazı günlerde, ilham sıfır olabilir ve muhtemelen ne yazacağınız hakkında hiçbir fikriniz olmaz. Bu olduğunda, sıkılıp bırakmayı düşünmeyin. Bunun yerine, konuyu veya şarkı adını düşündüğünüzde aklınıza gelen ilk düşünceleri yazmaya başlayın, bu düşünceler saçma sapan görünüyor olabilir. Buna bilinç akışı yazma denir ve uyguladığınızda çoğu kez bir anlam ifade eden bazı sözler size gelmeye başlayacaktır. Ayrıca aklınıza gelen şarkı sözlerini veya sözleri tekrarlamak yararlı olabilir. Uğultu, ıslık bir enstrüman kullanmadan şarkı yazarken bir melodi yaratmanın iyi bir yoludur . Bazı şarkı sözleri yazarları ayrıca yazdıkları bazı “saçma” sözleri seçerek daha anlamlı bir şeyler oluşturmak için bunları bir araya getirir.

Alternatif olarak, bazı müzisyenler için akılda kalıcı bir gitar rifi veya akılda kalıcı bir piyano akoru bulabiliyorlarsa şarkı sözlerini yazmak daha kolaydır. Gitar, piyano veya başka bir enstrüman çalıyorsanız, bir şey çalmayı deneyebilir ve sizi nereye götürdüğünü görebilirsiniz.

Çoğu zaman, müzik sizinle konuşacak ve oynadığınız şarkı ile ilgili bazı sözler bulabileceksiniz. Bir enstrüman çalmazsanız, şarkı sözlerini bulmak için enstrümanları ve müzik örneklerini temel olarak kullanabilirsiniz. Her iki durumda da, oluşturduğunuz şeyi kaydettiğinizden emin olun.

Okuma ve Yeniden Yazma


Tebrikler, nihayet adım adım şarkı sözlerini yazmayı öğrendiniz ve anlamlı bir şeyler yapmak için saatlerce, günlerce hatta haftalarca çalıştıktan sonra, sonunda işiniz bitti. Yapmak istediğiniz sonraki şey, yazdıklarınızı tekrar okumak ve sonra bazı düzenlemeleri yapmak. Çoğu yazı biraz cilalama gerektirecektir, ancak şarkı sözlerinizi "mükemmel" kılmak için "nitpick" ya da takıntı yapmamaya dikkat edin.

Şarkınızı Yapmaya Başlayın


Hazırladığınız şarkı sözleriyle, bir sonraki mantıksal adımınız, müziğe yerleştirmek olacaktır. Nüziğinizi üretip vokalleri ekleseydiniz, pratik olarak demo aşamasında bir şarkı kaydınız var. Ancak, radyoda dinlediğiniz şarkılar gibi duyulmasını istiyorsunuz, özellikle de halkla paylaşmayı planlıyorsanız veya hatta ticari hedefleriniz varsa. Profesyonel bir müzik stüdyosuna başvurmak durumundasınız.

Üretim


Yazım ve Üretim Biçimleri


Dijital veya fiziksel üretim arasında seçim yapın. Şarkınızı elle yazmayı planlıyorsanız, bir kurşun kalem, silgi ve kağıda ihtiyacınız olacaktır . Dijital üretim, uygun bir bilgisayar ve en az bir Dijital Ses İş İstasyonu (DAW) gerektirecektir. Bir bilgisayar oluştururken veya satın alırken , 3.0 çift çekirdekli işlemciye (veya daha iyi), en az 8 GB RAM'e ve 500 GB sabit disk alanına sahip bir tane almaya çalışın. Ev kullanımı veya bağımsız üretim için mükemmel araçlar olan popüler DAW'lar arasında Ableton Live, Fruity Loops (FL) Studio, Steinberg Cubase Pro ve Apple Logic Pro bulunur. Bununla beraber fiziksel üretim (nota yazımı, taslaklama ve çabuk kayıt) için arzu ettiğiniz gereçleri kullanmaktan çekinmeyin. Ancak, şarkı geliştikçe büyük olasılıkla ayarlamalar veya değişiklikler yapmanız gerekecektir, bu nedenle kalem, kağıt önemlidir. Müzisyen ve yapımcı Timmy Linetsky bize şunları söylüyor: “Örneğin, birisinin shaker çalması hakkında düşünün. Birisi shaker'ı her hareket ettirdiğinde, ses biraz farklıdır, her seferinde! Shaker'ın iç kısmındaki ses çok dinamiktir. Sürekli değiştiği için rasgelelik oluşturmak ya da bu karakteri dijital olarak simüle etmek oldukça zor.


Tempoyu Ayarlayın


Tempo, şarkının hızını ifade eden müzikal bir terimdir. Bu genellikle BPM olarak kaydedilir (bir dakikadaki eşit vuruş sayısı). Tempoyu bir metronomla ayarlayabilirsiniz , hatta çoğu DAW bu tempo tutma aracının dijital versiyonuyla birlikte çalışır. Bir vuruş neredeyse herhangi bir tempo olsa da, çoğu 117 ila 122 BPM arasında olanı kullanır. Hit şarkıyı yazarken bu eğilimi kendi yararınıza kullanmak isteyebilirsiniz.Yapmak istediğiniz tür veya müzik türü hakkında biraz araştırma yapın. Bazı tür şarkılar, her zamanki 90 BPM balad'ı gibi belirli hız gereksinimlerine sahiptir.


Bas çizgisini Yazın


Bas çizgisi (bassline) , davullar ve pes sesler gibi düşük tonlardan ve vurmalı seslerden oluşur. Şarkının bu kısmı genellikle basit ve tekrarlayan, ancak akılda kalıcı olandır. Temponuzun nabzını takip etmeli. Vurmalı çalgılar bas çizgisine hükmetme eğiliminde olsa da, düşük tonlu tek notalar, akorlar ve notalar diğer enstrümanlarla eklenebilir. Bunu piyano, gitar veya seçeceğiniz eşlik enstrumanı ile yapmayı deneyin.Şarkınızın bas çizgisi, şarkınızın çoğunda çalınacak şekilde dolanmalıdır. Bu süsleme, verse'ün chorus'a, sololara geçtiği veya şarkının sonuna doğru müzikal bir köprüde olduğu gibi geçişlerde ayarlanabilir.


Şarkınızı Eşlik Ederek Tamamlayın


Şarkınıza daha fazla enstrüman eklerken dikkatli olun. Ortalama olarak, çoğu hit şarkının yediden fazla enstrümanı yoktur (sesler dahil). Çok fazla enstrüman / ses, şarkınızı anlaşılmaz veya karmaşık hale getirebilir. Acemi bir söz yazarıysanız, bu noktada eklenen eşlik eden müzik enstrümanlarının sayısını (sesler dahil) aşırı doygunluğu ve çamurluğu önlemek alt enstrumanları için iki veya üç olarak tutmak isteyebilirsiniz. Uyum içinde eşlik aletleri akor eklersiniz. Tek tonlu notaların veya eşlik eden notaların hoşça duyulan ses düzenlemelerini bu şekilde kullanabilirsiniz.


Temel ve İlgi Çekici Akorlar Kullanın


Basit akorlarla yazılı şarkılar etkisiz gibi gözükse de, birkaçı hit olarak öne çıkıyor. Çok karmaşık olan akor yapısı dinleyicileri yorabilir. Şarkının atmosferine katkıda bulunan basit, akor dizilimlerine bağlı kalın. Hit şarkılarda sık rastlanan bir akor ilerlemesi: - G - Am - F; D - A - Bm - G; A - E - F # m - D; G - D - Em - C; ve E - B - C#m - A . Seçilebilecek birçok farklı akor ve akorları bir araya getirmenin eşsiz yolları vardır. Şarkınıza en uygun olanı bulmak için popüler şarkı formları kullanın


Çeşitli şarkı yapılarının anlaşılması zorunlu değildir, ancak farklılıkların öğrenilmesi, kelimelerinizin ve koroya ne zaman geçeceğinizi bilmek veya bir köprüyü tanımak gibi şeylerin genel olarak yerleştirilmesine yardımcı olabilir. Günümüzün hit şarkılarında kullanılan popüler şarkı yapılarından bazıları

- verse-chorus-verse-chorus-bridge-chorus

- verse-chorus-chorus-verse-chorus-bridge-chorus

- verse-chorus-verse-chorus chorus.bunları deneyin.


Şarkınızın Önemli Kısımlarını Farkettirin.


Bir yapının veya güçlü sözlerin sonuna geldiğinizde, buna göre dinamikleri (ses seviyelerini) arttırın veya azaltın. Şarkınızın bu kısımlarını vurgulamak için fazladan bir enstrüman kullanın. Gerginliği artırmak için dinlendirmeleri kullanın (duraklar veya es). Alışılmadık sesler veya örnekler şarkınızda eğlenceli bir sürpriz yaratabilir.


Akılda Kalıcı Bir Melodi Tasarlayın


Melodi, şarkının ana çizgisidir. Bir şarkının ana bölümüyle birlikte mırıldandığınızda, melodiyi mırıldanıyorsunuz. Çoğu durumda, melodi, tek bir enstrüman, tek bir ses veya sesle eşleştirilmiş tek bir enstrümandan oluşur. Şarkınızın melodisi metronom ve bas çizgisinin ritmi ile eşleşmeli ve senkronize edilmelidir.Melodi için sıklıkla kullanılan çalgılar arasında piyano, gitar, pirinç (trompet veya trombon gibi), organlar, sentetik tonlar ve daha fazlası bulunur.Melodiyi tasarlayın ki kontürü olsun. Dinamik (ses seviyesi) değişikliklerin yanı sıra melodi boyunca tonun doğal yükselişi ve düşüşü, melodinizi dinleyiciler için daha ilginç hale getirecektir.


Kayıt ve Aranje


Şarkı yazıldıktan ve sonlandırıldıktan sonra, şarkıyı ve bir araya gelmesi gereken tüm farklı materyalleri kaydetmeniz gerekir. Elbette, grubun ya da üreticilerin parçalarını prova etmesi gerekecek ve son parçayı kaydetmek için herkesi bir araya getirmeniz ya da en azından herkesi bir stüdyo ortamına toplamanız gerekecektir. Bu maliyet elbette kaç kişiyi kullandığınıza ve dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak değişecektir. Daha fazla enstrüman, daha fazla insan ve ne kadar zamana ihtiyacınız olursa, maliyetler de o kadar yükselecektir.

En Çok Satan, Hit Şarkı Yapmanın Maliyeti Ne Kadardır?


Kelimenin tam anlamıyla dünyada milyonlarca kopya sattığını söyleyen şarkıların olduğunu düşünmek şaşırtıcı. İlk 40'daki tüm şarkıları dünyadaki tüm listelerde, tüm dijital indirmelerde ve tüm CD ve Vinil satışlarında topladığınızda; akıl almaz miktarda para kazanıldığını görüyorsunuz. Ancak, daha az düşünülmüş fakat aynı derecede merak uyandıran sorulardan biri, bu şarkılardan birini yapmanın ne kadar gerekli olduğudur. Ne de olsa, şarkıyı yazmak, üretmek, kaydetmek, klibi planlamak, klibi çekmek ve çeşitli platformlarda dağıtmak ve daha sonra pazarlamak, tüm masrafları karşılar.

Ne kadar kazanıldığını görmek, ya da sıfırdan bir hit şarkı yaratmanın sizin için ne kadar pahalıya mal olacağını görmek, belki de listelerde en iyiyi elde etmek için ne kadar pahalı olacağını görmek ilginç.


Beste Satın Almanın Maliyeti


İlk olarak; şarkı söyleyeceğiniz şarkı sözlerine ihtiyacınız olacak. Tabii ki, şarkıyı kendiniz ücretsiz olarak yazabilirsiniz (ya da zamanınızla harcayacağınız kadarı), ama muhtemelen gözden geçirmek ve süslemek için bir yazara veya hayalet (ghost writer) yazara ihtiyacınız olacak. “Sektörde yükselmek istiyorsan, elbette ucuz olmayacak popüler müzik yazma tecrübesi olan bir yazar seçmek zorundasın. Rihanna'nın "Man Down"ı gibi bir şarkı yaklaşık 12 dakikada yazıldı, ancak beyin fırtınası süreci hiç de o kadar kısa değil. Ayrıca, enstrümanlar ve seslerin aynı anda şarkı sözlerine uyacak şekilde beyin fırtınası ve yazılı olması gerekir, bu yüzden hepsi bir şarkı oluşturmak için bir araya gelir.

Sonuçta, bu şekilde hit yazma maliyeti 200.000 $ işaretine yakındır (Türkiye'de fiyatlar farklı).


Şarkınızı Pazarlama


Şarkınız üretilip düzenlendikten sonra, şarkılarınızı kitlelere ulaştırmanız gerekecek, bu da pazarlama ve reklamcılık anlamına geliyor. Bu belki de en çok harcayacağınız yer olmakla birlikte, nasıl harcayacağınıza ve nereye harcayacağınıza bağlı olacaktır. Örneğin, reklam panoları ve posterler satın alıyorsanız ve onları dışarıda bırakmanız gereken çalışma saatleri, maliyeti çevrimiçi reklamcılıktan çok daha fazla olacaktır, ancak daha sonra YouTube videoları ve AdWords'ü kullanmak gibi online yerlerde reklam verirseniz, çok daha fazla para harcayabilirsiniz.


Şarkıyı Ne Hit Yapar?


(Kredi: Apple Records) 1968 hit “Hey Jude” The Beatles tarafından kaydedilmeseydi ne kadar başarılı olurdu? 7 dakikadan fazla süren şarkı, pop şarkısının 3 dakika veya daha az olması gerektiği şeklindeki paramparça oldu. “Hey Jude” un yarısından fazlası, pop müzik için bir ilk olan “na, na, nas” adlı solmaya başlayan bir kodadır. Şarkı dokuz hafta boyunca Billboard listelerinde 1 numaraydı. Dergisinde Çarşamba yayınlanan bir çalışmada , Royal Society Open Science , University of California'dan araştırmacılar, Irvine bir şarkı bir grafik-tepesi başarı kılan yanıtlamaya çalışmıştır. Gişe rekorları kıran melodilerinin içeriğini öğrenmek için isabetleri ve noktaları inceleyen araştırmacılar, trendler olmasına rağmen, bir şarkının listelerde yükselişe neyin neden olduğu konusunda hala gizemini koruduğunu söylemektedirler.


Popülerlik Önemlidir


Diğer faktörlerin bir sürü insan ham bir şarkı oluşturmaya gider. Ve bunların genellikle melodiyle ilgisi olmadığını görürler. Sanatçının statüsü (süperstar veya influencer'lar), tür olarak (rock, yöresel müzik, hip hop, vb.) ve medya tanıtımlarına yaslanarak bir şarkının başarısını kesinlikle arttırabilir. Günümüzde de bunun örneklerini sıkça görmekteyiz




65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page